Kara halile, Hindistan’da yerli tıbbı Ayurveda bitkisi olarak bilinen, antioksidan açısından zengin ve doğal bir müshil görevi gören bir meyve türüdür. Meyve, küçük ve dikdörtgen bir şekle sahiptir. Genellikle hala yeşil ve çiğken toplanan kara halile, serttir ve rengi sarıdan turuncumsu kahverengiye kadar değişir. Çoğunlukla Hindistan, Nepal, Çin, Sri Lanka, Malezya ve Vietnam gibi tropikal bölgelerde yetişir. Kara halile bitkisinin sağlık açısından birçok faydası bulunur. Özellikle gastrointestinal sorunlara, diş etinden oluşan iltihaba ve astıma karşı kullanılır. İçerisindeki antibakteriyel etkiler sayesinde balgam söktürücü etkisi de bulunur.
Kara Halile Faydaları Nelerdir?
Kara halile bitkisi, kabızlık, diyabet ve kolesterol gibi hastalıklara iyi gelen, cilt sorunlarının iyileşmesine yardımcı olan bir bitki türüdür. İçerisinde C vitamini, K vitamini, magnezyum, amino asitler, flavonoidler ve antioksidanlar barındıran kara halile, kronik sağlık sorunları da dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlığın tedavisinin bir parçası olarak kullanılıyor.
- Öksürüğe iyi gelir
- Kabızlık, gaz ve şişkinliği giderir
- Vücudu toksinlerden arındırarak detoksifikasyon sağlar
- Cilt hastalığının iyileşmesini sağlar
- Metabolizmayı hızlandırır
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur
- Bağırsak hareketlerinde düzenliliği sağlar
- Cilt dokularını besler, kırışıklık ve yaşlanma etkilerini azaltır
- Cilt yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır
- Kan şekeri seviyesini dengeler
- Oksidatif hasarı önleyerek karaciğer sağlığını destekler
Kara halile bitkisinin ağrı kesici özelliği bulunur. Ağız içerisinde meydana gelen yaralar, çürükler ve diş eti iltihabı gibi diş sağlığını sorunlarına iyi gelir. Bunun yanında astım, balgam ve öksürüğe karşı da kullanılır.
Nasıl Kullanılır?
Kara halile tohumlarından yağ elde edilerek ya da çay halinde tüketilebilir. Genellikle salatalarda tüketilen kara halile salamura halinde saklanabilir. Kara halile bitkisinin kolay tüketimi için çaylarından yararlanılır. Bunun yanında doğal bir gargara olarak da kullanılabilir. Bal ilavesiyle aroması ekstra biçimde güçlendirilebilen kara halile, hemoroid tedavisinde de sıkça tercih edilir.
Kara Halile Ne İşe Yarar?
Kara halile bitkisi gözler, saçlar, cilt ve solunum için kullanılan faydaları kanıtlanmasa da ayuverda alternatif tıpta yararlanılan bir meyve türüdür. Kara halile, göz kuruması, göz sulanması, iltihaplanması ve arpacık gibi birçok göz sağlığı problemine karşı kullanılabilir. Kurutulan kara halile meyvesini çay olacak şekilde kaynatıp soğutulduktan sonra göz yıkama ya da temizleyici olarak göz problemlerine karşı yararlanılabilir.
Güçlü antioksidan ve C vitamini içeren kara halile, serbest radikalleri vücuttan temizler. Oksidatif hasarın azalmasına da yardımcı olarak cilt sağlığı için kullanılabilir. Solunum yollarına karşı da kullanılan kara halile bitkisi, balgam birikimini azaltarak nefes almayı kolaylaştırır.
Kara halile karaciğere iyi gelir mi?
Hindistan’ın alternatif tıbbı olan Ayurveda’da yer alan kara halile bitkisi karaciğerin toksinleri vücuttan atmaya yardımcı oluyor. Yine de karaciğer için kara halile tüketmeden önce uzman doktordan görüş almanız gerekir.
Zararları Nelerdir?
Kara halile bitkisinin vücut için pek çok yararı olmasının yanında aşırı tüketimi durumunda yan etkilere neden olabilir. Bunun yanında ayuverda bitkisi olduğundan doktora danışılmadan tüketilmemesi gereken bitkiler arasında yer alır. Kara halile aşırı tüketimi durumunda ateş, dehidrasyon, yorgunluk ve ishal gibi yan etkileri ortaya çıkabilir. Kan şekerine etki eden kara halile bitkisi şeker düşürücü ilaç kullananların tüketmemesi gereken bitkiler arasında yer alır. Bunun yanında emziren annelerin ve hamilelerin doktora danışmadan tüketmemesi gerekir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.