Gül tomurcuk çayı, gül çiçeklerinin kokulu yaprakları ve tomurcuklarından yapılan aromatik bir bitkisel içecektir. Gül tomurcuk çayının faydaları nelerdir? Nasıl demlenir? Merak ediyorsanız hemen okumaya başlayın.
Gül Tomurcuk Çayı
Mükemmel bir aromaya sahip sofistike bir tat: Gül tomurcuk çayı.
Gül tomurcuk çayı, gül çiçeklerinin kokulu yaprakları ve tomurcuklarından yapılan aromatik bir bitkisel içecektir. Bu çaylar, farklı gül bitkilerinin taç yapraklarından elde edilir. Yüzlerce farklı gül çeşidi vardır ve her birinin tadı biraz farklıdır. En yaygın olarak kullanılanlar kırmızı ve pembe gül çiçekleridir. Gül tomurcuğu çayı, lezzetli, hafif ve tatlı bir tada sahip bitkisel bir çaydır. Doğal olarak kafeinsizdir, iyi bir hidrasyon kaynağıdır, antioksidanlar açısından zengindir ve adet ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Çiçek çayları arasında en sofistike tatlardan biridir.
Gül tomurcuk çayı tek başına demlenip tüketilebileceği gibi ayrıca farklı çaylarla da birlikte demlenebilir. Gül çayı nadiren demlenerek pembe renkli bir içecek haline gelir. Çoğu gül tomurcuk çayı açık sarı ya da kahverengi olur.
Gül Tomurcuk Çayı Ne İşe Yarar?
Gül tomurcuk çayı kafeinsiz olduğu için günün her saati rahatlıkla tüketilebilir. Çeşitli sağlık yararları ile de oldukça keyifli ve değerli bir alternatiftir. Adet sancıları, ağız kokusu, stresin etkilerinden kurtulup rahatlamak ve sağlıklı bir cilt için sıklıkla tüketilir. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, MeiGuiHua olarak adlandırılan Rosarugosa türü, çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır.
Gül Tomurcuk Çayı Faydaları Nelerdir?
Gül tomurcuğu çayı ayrıca Çin tıbbında ve diğer alternatif sağlık hizmetlerinde çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmıştır. Özellikle kadınlar için mucize bir bitki çayı olarak kabul edilir. Biyokimyasal analizler, birçok gül çayı türündeki fenolik bileşik içeriğinin yeşil çaydakine eşit ya da yeşil çaydakinden daha yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Gül tomurcuk çayının yaygın olarak bilinen sağlık yararları arasında şunlar vardır:
- Adet ağrılarına iyi gelir,
- Antiseptiktir,
- Antioksidandır,
- Antibakteriyeldir,
- Karaciğer dostudur,
- Solunum üzerinde iyileştirici etkisi vardır,
- İltihap söktürücü özelliği vardır,
- Ağız kokusu ile savaşır,
- Hazımsızlığı giderir,
- Saç uzamasını destekler,
- Yara iyileşmesine yardımcı olur,
- Daha sağlıklı bir uykuya yardımcı olur,
- Ağrı kesici özelliği vardır,
- İshali iyileştirici etkisi vardır,
- Güzel bir cilt için yardımcıdır,
- Akneler üzerinde olumlu etkiye sahiptir,
- İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir,
- Metabolizmanın daha hızlı çalışmasına destek olur,
- Stresin etkilerini azaltır,
- Kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eder,
- Sindirim sistemini düzenler,
- Anti-kanser özelikler taşır.
Hamile ve emziren kadınların gül tomurcuk çayı içmeleri hakkında farklı görüşler vardır. Yine de doktor kontrolünde tüketilmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca yüksek miktarda gül çayı tüketmek mide bulantısı, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.
Gül Tomurcuk Çayı Nasıl Demlenir?
Taze veya kurutulmuş tomurcukları kullanarak basit şekilde gül tomurcuk çayı demlemek mümkündür. Kurutulmuş gül tomurcuklarıyla çay hazırlamak için 1 yemek kaşığı gül tomurcuğunu bir bardak kaynar suya ekleyin ve 15-20 dakika demleyin. Ardından isteğe bağlı şekilde bal ile tatlandırarak hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketebilirsiniz. Soğuk gül tomurcuk çayı demlemek için buzdolabında 1 gece demlenmesini bekleyebilirsiniz.
Daha fazla aroma için:
– Demleme aşamasından önce gül tomurcuklarını parçalayabilir ve o şekilde demleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
– Normal demleme süresinden daha uzun bir süre bekleyerek aromanın artmasını sağlayabilirsiniz.
Araştırmalarda20 dakikalık demleme süresinin, gül çayının serbest radikal temizleme aktivitesini en üst düzeye çıkaracağı yönünde sonuçlar elde edildi.
Demlenen gül tomurcuk çayınızı buzdolabına koyacağınız bir sürahide ağzı sıkıca kapalı şekilde 3-4 güne kadar saklayabilirsiniz.