Mısır püskülü çayı, mısır bitkisinin hasadından sonra kabuk içerisinden çıkan püsküllerle yapılır. Çoğunlukla açık renkte, ince, tel tel görünen püsküller, kabuk kısmı alındıktan sonra mısırın yüzeyinden rahatlıkla ayrılır. Ayrılan mısır püsküllerinin çay olarak tüketilmesi için kurutulması önerilmektedir. Bu nedenle aktarlardan aldığınız mısır püsküllerinin kurutulmuş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Mısır püskülü çayı da mısırdan elde edilen söz konusu püsküllerle demlenen bitki çayıdır.
Mısır püskülü, içeriğinde demir, potasyum, çinko gibi mineraller ile K ve C vitaminleri barındırır. Püskülün doğrudan tüketilmesi içeriği ne kadar zengin olsa da önerilmez. Mısır püskülünün tek tüketim yöntemi çay olarak demlenmesiyle mümkündür. Zengin içeriği sayesinde mısır püskülü çayı faydaları da öne çıkar.
- Mısır püskülü çayı idrar yolu sistemindeki yapıların korunmasına yardımcı olur ve idrar söktürücü etkisi vardır. Bu yönüyle bazı idrar yolu enfeksiyonlarında idrar atmayı kolaylaştırdığı için tedavi sürecine destek olur.
- İdrar yolu sisteminin korunmasına yardımcı olan mısır püskülü çayı dolaylı olarak böbreklerin sağlıklı çalışmasına destek vermiş olur.
- İltihap azaltıcı etkisi olduğu için çeşitli enfeksiyon rahatsızlıklarında iltihapların normalden hızlı iyileşmesine katkı sağlar.
- Düzenli tüketiminde özellikle enfeksiyonların temizlenmesinden sonra bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Bu sebeple bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananların mısır püskülü çayını doktora danışman kullanmaması gerekir.
- Vücuttaki fazla tuz ve suyu atmaya destek olduğu için tansiyonun düşmesine destek olur. Ancak düşük tansiyon problemi olanların bu durumda mısır püskülü çayını dikkatli kullanması önemlidir.
- İçeriğindeki vitamin ve mineral zenginliğine bağlı olarak vücudun güçlenmesine, kişinin kendisini zinde ve enerjik hissetmesine katkı sağlar.
Mısır Püskülü Çayının Yan Etkileri
Mısır püskülü çayı birçok açıdan faydalı olsa da bazı özel durumlarda olumsuz etkileri olabilir. Özellikle ciddi ve kronik bir rahatsızlığı olanlar, bir hastalık sebebiyle tedavi süreci devam edenler mısır püskülü çayını kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.
Mısır yetişirken üzerinde oluşan polenler çoğunlukla püskül kısımlarına tutunur. Çayı ile birlikte bir miktar polen vücuda girebilir. Polen alerjisi, bahar alerjisi olanlar çayını tüketirken etkilerini gözlemleyerek tüketmeli; rahatsızlık veriyorsa tüketimine son vermelidir.
Yüksek tansiyon sorunu olup ilaç kullanan kişiler, mısır püskülünün tansiyon düşürücü etkisiyle aşırı düşük tansiyon problemiyle karşılaşabilir. Eğer tansiyon düşürücü ilaç kullanıyorsanız çayını ilaçla yakın zamanlarda içmekten kaçınmalısınız.
Susuzluk (dehidrasyon), vücutta yeterli su olmaması ya da ishal gibi durumlarda çayı idrar söktürüp daha çok su kaybına neden olacağından tüketilmemelidir.
Söktürücü etkisi olduğundan adet söktürücü olarak da faydalı olabilir ancak hamilelerde, emziren kadınlarda çayı tüketimi önerilmemektedir. Rahim kaslarının kasılmasını artırarak hamilelik sürecinde ciddi sıkıntılara neden olabilir.
Çayı Nasıl Demlenir?
Mısır püskülü çayı kuru mısır püskülleri ile demlenir. Çayı demlemek için bir yemek kaşığı koparılan kuru mısır püskülleri yeterlidir. Mısır püskülünü çayını demlemeden önce kaynamış suyu da hazırlamak gerekir.
İlk olarak 200 ml civarında suyu kaynatın ve bir iki dakika kaynamaya bırakın. Daha sonra demliğin içerisinde bir yemek kaşığı mısır püskülünü ilave edin.
Çayının faydaları için doğru demleme tekniği önemlidir. Çayı en fazla 15-20 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzün. Daha fazla veya daha az bekletmek çayın faydalarının azalmasına neden olabilir.
Çayı Nasıl Tüketilir?
Mısır püskülü çayı mümkünse sıcak ve ılık tüketilmelidir. Her tüketim öncesinde taze demlenmesi önemlidir. Beklemiş çayını daha sonra tekrar tüketmemeye özen göstermelisiniz. Çayı içerken içerisinde bir miktar limon sıkabilir veya bir dilim limon ekleyebilirsiniz.
Çayını şeker eklemeden tüketmeniz gerekir. Yetişkin ve sağlıklı bireyler gün içerisinde çayını 1-3 bardak kadar içebilirler. Tüketimin arka arkaya olmaması, gün içine yayılması ve son çay tüketiminin uyku öncesi yapılmamasına dikkat edilmelidir.
Mısır Püskülü Yenir mi?
Doğrudan çiğneyerek tüketilmek için uygun yapıda değildir. İnce, uzun ve yapışkan yapıda olduğu için yutulması zordur. Faydalarını görebilmek için mısır püskülünün çiğnenerek değil; kurutulduktan sonra çay olarak demlenerek tüketilmesi önemlidir. Çiğ ve yaş halinde de içeriği zengindir ancak vitamin ve mineralleri alabilmek, faydalarını görebilmek için demlenmiş mısır püskülünü düzenli tüketmek gerekir.
Çayı Cilde Sürülür mü?
Çayının cilde sürülmesiyle ilgili olumsuz bir durum görülmemiştir. Alerjiniz yoksa özellikle yüzeysel enfekte durumlarında cilt üzerinde doğru şekilde demlenmiş çayı sürülebilir. Hücre yenileyici ve enfeksiyon giderici etkisi olduğundan yüzeysel enfeksiyonların iyileşme süresini de hızlandırabilir. İlk kullanımda temkinli olmak, küçük bir alanda deneme sonrası rahatsızlık hissedilmezse cilt yüzeyine uygulamaya devam etmek en doğrusudur.
Çayını Çocuklar İçebilir mi?
Çocukların metabolizması, kan değerleri farklı olduğundan, organları henüz gelişme aşamasında olduğundan organları yoracak bitkisel her türlü kürden kaçınmak gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu gibi çocuklarda sıkça görülen enfeksiyonlarda çayının etkili olabileceği düşünülebilir ama çocuk karaciğerleri için bitkisel ürünlerin etkileri bilinemediğinden kullanılması önerilmez. Çocukların tedavilerinde her durumda mutlaka doktor kontrolünde ilerlemek gerekir.
Mısır Püskülü Çayı Zayıflatır mı?
Zayıflamak için çokça bitkisel kür, detoks kullanılmaktadır. Söktürücü ve ödem attırıcı etkisi ile mısır püskülü çayının zayıflamayı da destekler. Ancak çayının doğrudan kilo vermeye bir etkisi yoktur. Ödem attırdığı için tartıda düşüşler görünebilir. Bu durum kilo verilmiş olduğu anlamına gelmez. Tartıda eksi değerler göründüğü için çayını çokça tüketmek kilo vermeye etki etmeyeceği gibi vücudun aşırı su atmasına ve susuzluğa, dolayısıyla böbrek sağlığında olumsuz etkilere neden olabilir. Kilo verme sürecine destek olarak çayı tüketilebilir ama tek başına hiçbir bitkinin ve kürün mucize yaşatmayacağı unutulmamalıdır.
Reviews
There are no reviews yet.